چهارشنبه ۰۹ آبان ۰۳

آرشیو تیر ماه 1403

نکات نگهداری از تجهیزات تهویه مطبوع

انواع کولر گازی و اسپلیت کدامند؟

۷ بازديد
تصور کنید که بعد از گشتن در خیابان های آفتاب زده در فصل تابستان، دوست دارید در محیط خنکی قرار بگیرید که این گرمای آزاردهنده را جبران کند. بهترین چیزی که در این شرایط می تواند به شما کمک کند، یک کولر گازی مناسب و با کیفیت است. اما تنوع کولرهای گازی آنقدر زیاد است که احتمالا برای خرید آن سر در گم خواهید شد. در این مقاله با معرفی انواع کولر گازی، شما را در این مسیر راهنمایی می کنیم.

انواع کولر گازی

کولرهای اسپلیت ها در انواع مختلف و با کاربری و ظرفیت های متنوعی تولید و عرضه می شوند. برای خرید کولر گازی مناسب لازم است با انواع و کارایی هر کدام آشنا شوید که به شرح زیر می باشند:

کولر گازی ایستاده

این کولرهای گازی کاربردهای ویژه ای دارند و به علت شرایط قابل حمل بودن آنها می توانند در مکان های مختلفی استفاده شوند. یعنی انواع اسپیلت خانگی هم مصارف خانگی دارد و هم اداری! از جمله مهم ترین موارد استفاده از این کولرها در فروشگاه ها، رستوران ها، بانک ها و …هستند. زیرا برای استفاده از آنها، نیازی به ایجاد تغییرات در پنجره و دیوار وجود ندارد و فقط کافیست تا فضایی که قرار است کولر گازی درون آن قرار گیرد را اندازه گیری کنید تا بتوانید یک تجهیز تهویه مطبوع با ظرفیت خنک کنندگی مناسب برای فضای مورد نظر انتخاب نمایید.

کولر گازی پنجره ای

برای راه اندازی این نوع کولر گازی ها، نیازی به برق کشی مجدد ندارید؛ به این معنا که برای استفاده از آن تنها کافیست که کابل برق را به پریز وصل کنید. در این مدل اسپلیت حتی نیازی به سوراخ کردن دیوار و استفاده از لوله های مسی نیز نمی باشد. از جمله مزایای این کولر گازی می توان به قیمت پایین و قدرت بالای خنک سازی آن اشاره کرد. البته این کولرها وزن زیادی دارند، انرژی بالایی مصرف می کنند و سر و صدای بیشتری نسبت به اسپلیت های دیواری به وجود می آورند.

کولر گازی پرتابل

کولرگازی های پرتابل یا قابل حمل، به منظور قرار گرفتن و استفاده در فضاهای کوچک مثل مغازه ها، دفاتر، سرمایش کمکی و... تولید و ارائه می شوند. همانطور که از نام این کولرها پیداست، این دستگاه ها قابلیت جا به جایی دارند و می‌توان مکان قرارگیری آنها را به سادگی در محیط مورد نظر تغییر داد. کولر گازی های پرتابل یونیت خارجی ندارند و کل دستگاه به طور کامل در داخل محیط داخل قرار می‌گیرد. در این کولر گازی ها گرمای محیط از طریق یک لوله متصل به کندانسور دستگاه به بیرون هدایت می‌شود. قیمت کولر گازی پرتابل کم مصرف بسته به ظرفیت و برند آن در حال حاضر حدود 15 تا 25 میلیون تومان است.

کولر گازی اسپلیت دیواری

این کولرها، جزو کولرهای گازی نسبتا گران قیمت به شمار می آیند. اما در مقابل هزینه ی زیادی که در ابتدا پرداخت می کنید، آسایش و راحتی مطلوبی برای شما تامین می کنند. البته لازم به ذکر است که قیمت کولر گازی ایستاده به دلیل ظرفیت بالاتر، معمولاً نسبت به اسپلیت های دیواری پایین تر است. کولر های اسپلیت دارای دو بخش داخلی و خارجی هستند که به هر یک یونیت گفته می شود. برای اینکه این یونیت ها به هم وصل شوند، از لوله های مسی استفاده می کنند. به همین دلیل برای زیباسازی فضا باید سوراخ هایی دلخل دیوار ایجاد شود. از این رو نصب این کولرها نسبت به کولر گازی پنجره ای، سخت تر است و حتما باید توسط خدمات مجاز برند مربوطه نصب و راه اندازی شوند.

 

دلیل ارورهای کولر گازی گری و نحوه رفع آنها

۸ بازديد
امروزه تجهیزات پیشرفته زیادی حاوی بردهای الکترونیکی و دستورالعمل های بهره برداری هستند و هنگامی که سیستم دچار نقص شود، به شکل خودکار اعلام خطا می کنند. در کولرهای گازی هم اعلام خطا با چشمک زدن چراغ سبز رنگ و ظاهر شدن کد خطا روی صفحه نمایش آن وقوع می دهد. هر یک از این کدهای خطا در دستگاه به معنی زبان آن است و معنا و مفهوم خاصی دارند که با یک حرف انگلیسی همراه یک عدد نشان داده می شوند. بدین ترتیب کاربر یا تعمیرکار متوجه نقص دستگاه می شود تا در اسرع وقت آنها را رفع کند. در ادامه مطلب برخی از این کدها یا ارورهای رایج کولر گازی و اسپلیت گری را بررسی می کنیم.

خطاهای کولر گازی گری

کولر گازی گری در بین بسیاری از از انواع کولر گازی ایرانی و خارجی جزو برندهای شناخته شده چینی است. رفع ارور یا خطاهای کولرگازی برای افرادی که در این زمینه اطلاعاتی ندارند می تواند پیچیده و سخت باشد. با توجه به اینکه خطا های مشاهده شده می تواند مربوط به بخش های مختلف دستگاه باشد، کد های مخصوصی برای هر خطا تعریف شده است که با مطالعه دلایل ظاهر شدن این خطا ها روی صفحه نمایش اسپلیت گری، می توانید به سرعت به عیب یابی و تعمیر کولرگازی بپردازید.

کد خطای E1 در کولر گازی گری

علت خطا: فشار زیادی که از مبرد به دستگاه وارد شده است.
دلیل بروز این خطا تبادل حرارتی ضعیف مبدل اواپراتور است که می تواند به دلیل دمای بالای محیط باشد که ناشی از تابش شدید و یا مسدود بودن کویل آن است.
بهترین کار در حین نمایان شدن کد E1 خاموش کردن کولر گازی و استراحت دادن به آن است. در این صورت از ورود فشار به کمپرسور و سایر اجزای آن جلوگیری خواهد شد.

کد خطای E2 در کولر گری

علت خطا: دستگاه در معرض انجماد (ایجاد برفک) قرار دارد.
این مشکل سیستم خنک کاری دستگاه را مختل می کند و می تواند به دلایل زیر رخ دهد:
• سرعت غیر عادی فن دستگاه
• کثیف بودن کویل اواپراتور
• جریان هوای برگشتی ضعیف به دستگاه
• اتصال غیر صحیح سنسور حرارتی لوله
در صورت بروز این خطا به هیچ وجه خودتان در پی تعمیر دستگاه نباشید و رفع این مشکل را به تعمیرکار مجرب بسپارید.

کد خطای E3 در اسپلیت گری

علت ارور: فشار کم کمپرسور دستگاه
این خطا می تواند به دلایل زیر رخ دهد:
• مقدار ناکافی مبرد و یا نشتی آن
• قرارگیری ورودی LPP در سطح بالا
• اتصال غلط صفحه اصلی و صفحه نمایش
• خراب شدن سوییچ فشار بالا و یا باز بودن سیم کشی آن
در صورت ظاهر شدن ERORR 3 روی صفحه نمایشگر کولر گازی گری، ابتدا با خاموش و روشن کردن دستگاه احتمالا آن را رفع خواهید کرد. اما در صورتی که رفع نشود باید حتما به تکنسین متخصص این حوزه مراجعه کنید. توجه کنید که کولر گازی های گری در انواع مختلف دیواری و ایستاده و در ظرفیت های مختلف تولید می شود و قیمت کولر گازی ایستاده یا دیواری گری بستگی به ظرفیت و امکانات آن دارد.

کد خطای E4 در کولرگازی گری

علت ارور: زیاد بودن دمای گاز خروجی اگزوز کمپرسور
این خطا به علت گرمای بیش از حد کمپرسور و یا اورلود آن اتفاق می افتد.
در صورت رخ دادن این خطا و فعال بودن عملکرد سرمایشی اسپلیت، فعالیت کمپرسور و فن یونیت خارجی متوقف خواهد شد. البته اگر دستگاه در حالت گرمایشی باشد، فعالیت کل سیستم متوقف می‌شود.

 

محاسبه ظرفیت هوادهی هواساز برای تأمین نیاز پروژه

۱۰ بازديد

برای تعیین نیاز سرمایشی و گرمایشی یک پروژه به کمک هواساز ابتدا باید بار سرمایشی و گرمایشی پروژه توسط کارشناسان و مهندسین با تجربه محاسبه شود. اصولا به میزان گرما یا سرمایی که در یک ساختمان از طریق دیوارها، کف و سقف، شیشه ها، درزها و عوامل دیگر هدر می رود و باید از طریق تجهیزات سرمایشی و گرمایشی مانند هواساز جبران شود، بار گرمایشی یا سرمایشی ساختمان گفته می شود. همچنین برای محاسبه بار سرمایشی می توان از سایت BTU Calculator و بار گرمایشی از سایتTHERMO SOFT استفاده کرد.

محاسبه ظرفیت هوادهی هواساز برای تأمین هوای تازه

برای انجام این محاسبه از عوامل و فاکتورهای مختلفی از جمله کاربری محیط، متراژ، تعداد نفرات، تعداد دفعات تعویض هوا و استانداردهایی همچون مقررات ملی ساختمان استفاده می شود. برای مثال در یک اتاق به ازای هر نفر ظرفیتی معادل 15 cfm در راهرو و سالن های اماکن عمومی به ازای هر متر مربع مساحت کف 0.2 cfm هوای تازه نیاز خواهد بود. توجه داشته باشید که ظرفیت هواساز از جمله فاکتورهای موثر در قیمت هواساز است.

CFM چیست؟

CFM مخفف کلمات Cubic Feet per Minute (فوت مکعب در دقیقه) است که از آن با عنوان واحد حجم جابه جایی هوا به وسیله تجهیزات تهویه مطبوع و هواساز نام برده می شود. به این معنا که وقتی می گوییم هواساز 5000 cfm است، یعنی این هواساز می تواند 5000 فوت مکعب هوا را در واحد دقیقه جا به جا نماید. عواملی موثر بر cfm هوا ساز عبارتند از:
• رطوبت محل نصب
• سرعت انتقال هوا از روی کویل
• افت فشار فن، کویل سرمایشی و گرمایشی
• ارتفاع محل بهره برداری دستگاه از سطح دریا
نکات و راهنمای خرید هواساز
• برآورد دقیق حجم هوای عبوری از هوا ساز در واحد زمان
• محاسبه دقیق بارهای گرمایی و سرمایی کلی ساختمان
• بررسی دقیق افت فشار استاتیکی که در طولانی ترین مسیر کانال یا هد استاتیکی فن هوادهی وجود دارد
باید به این نکته هم توجه کنید که اگر بیش از یک هواساز در ساختمان استفاده شود، باید سهم هر هواساز از بارهای گرمایشی و سرمایشی کلی مشخص شود. علاوه بر این موارد، می توان با مراجعه به کاتالوگ محصول مورد نظر، تمام ویژگی ها و مشخصات هواساز از جمله ظرفیت حرارتی، ظرفیت رطوبت زن (که معمولا 15 پوند بر اینچ مربع است)، قدرت موتور فن و... را هم بررسی کرد. چیلرها نیز از جمله تجهیزات مهم در صنعت تهویه مطبوع هستند که همراه هواساز مورد استفاده قرار می گیرد و ظرفیت آن در قیمت چیلر تاثیرگذار است.

نحوه نصب و راه اندازی هواساز

برای نصب و راه اندازی هواساز ها باید به نکات و شرایط خاصی توجه داشته باشید که مهم ترین آنها به شرح زیرند:
• حداقل 1/5 متر فضای خالی از یک طرف هواساز را برای امکان سرویس و یا تعویض احتمالی کویل هواساز در نظر بگیرید.
• برای نظافت و سرویس دوره ای دستگاه هواساز، از کفشور فاضلاب همراه با ونت مطمئن در محل نصب هواساز استفاده کنید.
• برای افزایش راندمان و کارایی دستگاه، از عایق کاری مناسب کانال های هوای در معرض آفتاب، گرما و سرما استفاده کنید.
• برای کاهش طول مسیر کانال کشی و کاهش هزینه های نصب هواساز، آن را در محل مناسبی نصب کنید.