پنجشنبه ۲۷ اردیبهشت ۰۳

آرشیو آذر ماه 1401

نکات نگهداری از تجهیزات تهویه مطبوع

ساختار هواساز

۱۳ بازديد

درون یک هواساز (AIR HANDLING UNIT) چه می­گذرد؟

هواساز (AHU) هوا را تهویه کرده و آن را درون یک ساختمان توزیع می­نماید. آن­ها معمولاً هوای تازه محیط را از بیرون دریافت کرده، و پس از فیلتراسیون آن، گرم یا سرد می­کنند. حتی ممکن است هوا را رطوبت­زنی کرده و سپس از طریق کانال­ها آن را به نواحی طراحی شده درون ساختمان انتقال دهند. معمولاً هواسازهای هایژنیک یک داکت اضافی برای خارج کردن هوای استفاده شده از درون اتاق­‌ها دارند که این هوا را به کمک یک فن به اتمسفر تخلیه می­کنند.
در هواساز های هیت ریکاوری بخشی از این هوای برگشتی ممکن است به منظور صرفه­ جویی در مصرف انرژی به سمت هوای تازه ورودی برگشت داده شود.

 بدنه (HOUSING)

قبل از خرید هواساز باید توجه کنید که در مدل ابتدایی هواساز دو محفظه (Housing) برای جریان هوای تازه و هوای برگشتی وجود دارد. دقیقأ جلوی ورودی و خروجی هر محفظه برای جلوگیری از ورود اشیا و حیوانات به درون اجزای مکانیکی درون هواساز توری­هایی تعبیه شده است. همان­گونه که در تصویر زیر مشاهده می­شود، در صورت فقدان توری ممکن است مقدار زیادی مواد معلق در هوا در ورودی هوای هواساز انباشته گردد و این موضوع اهمیت قرارگیری توری در ورودی و خروجی هواساز را نشان می­دهد.

دمپرها (DAMPERS)

در ورودی محفظه هوای تازه و محفظه تخلیه هوای برگشتی هواسازها دمپرهایی (Dampers) قرار دارند. این دمپرها متشکل چندین صفحه فلزی هستند که قابلیت چرخش و تغییر زاویه دارند. آن­ها می­توانند بر اساس فرمان موتور دمپر و یا به صورت دستی برای ممانعت از ورود و یا خروج هوا تنظیم و یا حتی بسته شوند، همچنین دمپرها می­توانند کاملاً باز شوند تا به هوا امکان ورود یا خروج حداکثری را بدهند. دمپرها با قرار گیری حالت میانی (بین وضعیت بسته و باز بودن) نیز به منظور محدود کردن مقدار هوای ورودی یا خروجی می پردازند.

 فیلترها (FILTERS)

درون هر هواساز فیلترهای مختلفی تعبیه شده­ است. خرید برج خنک کننده نیز از اقدامات دیگری است که می توان در نظر گرفت. فیلترهای هواساز با هدف به دام انداختن و جذب تمام آلودگی ­ها،ذرات معلق در هوا، گرد و غبار و جلوگیری از ورود آن­ ها به هواساز و هوای ساختمان قرار گرفته ­اند. اگر این فیلترها وجود نداشته باشند، گرد و غبار وارد شبکه داکت ­ها و تجهیزات مکانیکی شده و در دراز مدت به آن ­ها آسیب می ­زند. همچنین در نهایت وارد ساختمان می ­گردد و علاوه بر آلوده کردن محیط داخل ساختمان از طریق تنفس به ساکنین منتقل می ­شود، بنابراین تا حد امکان باید از این اتفاق جلوگیری به عمل آید. در طول شبکه فیلترها، یک سنسور فشار قرار دارد. این سنسور میزان آلوده بودن فیلترها را اندازه­گیری می­ کند و در واقع زمان تعویض فیلترها را مشخص می‌کند و این امر بدین صورت انجام می‌شود که به هنگام حذف آلودگی توسط فیلترها، مقدار هوای در گردش محدود شده و این مسأله موجب افت فشار هوای عبوری از فیلترها می­ گردد. در ساختار هواساز عمدتاً تعدادی فیلتر پنل­ گونه (Panel Filters) یا پیش فیلتر (Pre-filters) برای به دام انداختن ذرات بزرگ­تر معلق گرد و غبار وجود دارد. در نهایت نیز تعدادی فیلتر کیسه ­ای (Bag Filters) برای جداسازی و جذب ذرات کوچک­تر گرد و غبار قرار گرفته است.

 

 

دلیل آب دادن کولر گازی

۱۳ بازديد
بعضی اوقات ممکن است که آب کولر گازی به علت نقص های فنی از مسیر اصلی خود خارج شود و روزنه ای از پنل داخلی کولر برای خروج پیدا کند. در این شرایط اختمالا از خود می پرسید که دلیل آب دادن پنل کولر گازی چیست؟ یا نقطه نشتی این آب از کجا است؟ برای پیدا کردن پاسخ این نقص فنی تا انتهای این مطلب همراه ما باشید.

علت آب دادن پنل کولر گازی یا اسپلیت چیست؟

علت آب دادن پنل کولر گازی می تواند دلایل مختلفی داشته باشد. بنابراین بهتر است در صورت مشاهده چنین اتفاقی با یک سرویس کار ماهر و باتجربه به سراغ حل این مشکل بروید. در فهرست زیر چند مورد از دلایلی که منجر به تغییر مسیر خروج آب کولر می شوند را بررسی کرده ایم. توجه داشته باشید که کولرهای گازی در انواع مختلف کولر گازی پرتابل، دیواری، ایستاده، پنجره ای و سقفی موجودند و این مشکل برای هر یک از انواع کولر گازی می تواند رخ دهد.

1. گرفتگی خروجی سینی تخلیه آب اسپلیت

آب تولید شده با تعریق رطوبت هوا روی کویل سرد اواپراتور اسپلیت و از طریق سینی تخلیه آب از دستگاه خارج می شود. بعضی اوقات ممکن است که انباشته شدن گرد و غبار، پرز، کرک باعث گرفتگی خروجی سینی شود. برای رفع این مشکل می توانید پنل داخلی کولر را با احتیاط باز کرده و این مسیر خروجی را با دقت تمیز کنید.

2. جایگاه نامناسب لوله درین یا تخلیه کولر

شیب و محل قرار گیری لوله درین مهم است، چراکه بعضی اوقات قرار گرفتن اجزای نامناسب باعث نشتی قطرات آب می شود. برای مثال ممکن است لوله تاخورده یا خمیده شود یا حتی با شیب برعکس اجرا شود و این تا خوردگی تا جایی ادامه می یابد که قطرات مایع از پنل داخلی بیرون ریخته می شود.

3. استفاده بهینه از آب کولر گازی

همانطور که گفتیم، خروج قطرات آب از داخل لوله درین، مکانیسمی طبیعی است که در اثر تعریق رطوبت هوای محیط روی سطح سرد کویل اوپراتور اسپلیت رخ می دهد. شما می توانید با جمع آوری و هدایت لوله های درین به سمت باغچه، گل و گیاهان استفاده بهینه ای از این آب ها کنید.

نتیجه گیری

نکته مهمی که باید در نظر بگیرید این است که یکی از عوامل تاثیرگذار در عملکرد صحیح کولرهای گازی و ایجاد خلل در آن، گرفتگی فیلتر هوا است. بنابراین شستشوی سالیانه فیلتر هوای اسپلیت باعث بهبود کارایی و خنک کنندگی دستگاه می شود. شسشتوی منظم و دوره ای فیلتر هوای انواع کولر گازی در عملکرد بهینه و راندمان خنک کنندگی و همچنین بهبود کیفیت و سلامت هوای دستگاه نیز اهمیت دارد. پس بعد از خرید کولر گازی پنجره ای، دیواری و هر یک از انواع اسپلیت، حتما به فکر تعویض فیلتر آن باشید.
نشتی قطرات آب از کولر گازی می تواند دلایل مختلفی داشته باشد. اگر این آبریزی همچنان ادامه داشته باشد باعث خراب شدن دیوار و ریزش گچ دیوار نیز خواهد شد (در صورت داشتن کولر گازی دیواری). رعایت موارد ذکر شده در این مقاله تا حد زیادی در آب ندادن پنل کولر در مسیرهای غیر از لوله درین تاثیر خواهد گذاشت.